İnsanlar zihinleriyle bilgisayarları ve akıllı cihazları kontrol edebilecek!

İnsanların bilgisayarları ve akıllı cihazları zihinleriyle kontrol etmelerini sağlayacak kablosuz bir implant sayesinde insanlar yakında ‘beyinternet’e sahip olabilir.

Purdue Üniversitesi’ndeki bilim insanları, verileri algılayan ve bir çift kulak üstü kulaklığa ileten, on sentten daha küçük bir cihaz tasarladı.

Mevcut beyin çiplerinin aksine, Purdue’nun implantlarının kullanıcının beyin dalgalarını yakalamak için bir bilgisayara veya cihaza bağlanması gerekmiyor.

NEREDE OLURSANIZ OLUN CİHAZLARA BAĞLANABİLECEKSİNİZ

Ekip, yeniliklerinin insanların nerede olurlarsa olsunlar internete, bilgisayarlara ve diğer akıllı cihazlara bağlanmalarını sağlamasını öngörüyor.

Beyin sinyallerini harici bir cihaza bağlamak için birçok girişimde bulunulmuş olsa da, son araştırma nöral implantlar ve giyilebilir cihazlar arasında yüksek bant genişliğine sahip kablosuz iletişimi gösteren ilk çalışmadır.

Berkeley’deki California Üniversitesi’nden Jan Rabaey. Çalışmada yer almayan Rabaey şunları söyledi: ‘Kafatasının dışından bir implantla iletişim kuran bir cihaza sahip olmak çok çekici. Pek çok insanın uğraştığı bir soruna yeni ve ilginç bir bakış açısı getiriyor.”

ELON MUSK’IN NEURALİNK’İNDEN FARKI NE?

Purdue’nun çiplerini yerleştirmek için doktorlar kafatasının üzerindeki deriyi çıkarıyor ve hassas bir cerrahi diş matkabı kullanılarak iki taraflı bir kraniyotomi gerçekleştiriliyor.

Kraniyotomiden sonra, Elon Musk’ın Neuralink’i gibi beyne bağlı olmayan implantla teması iyileştirmek için orta hat kafatası inceltilir.

Neuralink, çipleri beyne bağlamak için elektrotlar kullanır.

Beyin de dahil olmak üzere insan vücudu, yüksek hızlı doğası vücut boyunca uzanan bir ‘geniş bant’ kanalı oluşturan küçük elektrik sinyallerinin üretimine dayalı iç iletişimi doğuştan destekleyebilir.

Beyin-bilgisayar arayüzleri, bu beyin sinyalleri ile bilgisayarlar arasında yüksek bant genişliğinde etkileşim sağlamak üzere tasarlanmıştır.

İNSAN BEYNİNE KABLOSUZ BAĞLANILABİLECEĞİNİ İDDİA EDİYORLAR

Çalışmanın baş araştırmacısı Shreyas Sen Tech Xplore’a şunları söyledi: ‘Elektrik alan tabanımız vücut çevresinde olgunlaştığında, yüksek bant genişliğine sahip ultra düşük güçlü implanttan bilgisayara iletişim için beyin içinde de uygulanabilir olduğundan, bu araştırmayı yürütmek bizim için bariz bir seçim haline geldi.

Ekip, sistemi kablosuz nöral implantlar için bifazik kuasistatik beyin iletişimi adı verilen iki aşamalı bir yaklaşım kullanarak geliştirdi.

Kuasistatik terimi, nispeten düşük bir frekansta çalışan sinyali ifade eder.

Çalışma lideri Baibhab Chatterjee TechXplore’a şunları söyledi: ‘Bu çalışmada, bifazik kuasistatik beyin iletişimi (BP-QBC) adı verilen ve bu güç tüketimini büyüklük sırasına göre azaltabilen (1 MHz’de ~41 kat azalma) ve ultra düşük güçlü ancak geniş bantlı bir iletişim kanalı oluşturulmasını sağlayan bir teknik gösteriyoruz.

Ayrıca, tamamen EQS sinyali sayesinde, yöntemlerimiz ultrason, optik ve manyeto-elektrik veri aktarımı gibi rakip teknolojilere kıyasla herhangi bir iletim kaybına neden olmaz, böylece sistem düzeyindeki kayıpları azaltır, bu da bu teknolojinin bir başka benzersiz avantajıdır.”

“Bunun çeşitli koşullarda gerçekten sağlam olduğunu göstermek için daha fazla araştırma ve deney yapılması gerekecek” diye ekledi.

Açıklamanın sonunda ürünlerin bu tür bir teknoloji içermesi için en az 10 yıla daha ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir