Elektrikli Otomobil Bataryaları Tahmin Edilenden Uzun Ömürlü Çıktı: Testler Yanlış Yapılıyormuş

Elektrikli Otomobil Bataryaları Daha Uzun Ömürlü Olabilir

ABD’deki Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi’nde (SLAC) çalışan bir grup bilim insanı, elektrikli otomobillerin bataryaları üzerine ilginç bir çalışma yaptı. Yapılan araştırma, elektrikli otomobil bataryalarının tahmin edilenden çok daha uzun ömürlü olabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları, elektrikli otomobil bataryalarının doğru bir şekilde test edilmediğini belirtti. Bugüne kadar yapılan testlerde sabit deşarj ve şarj döngüsü varsayımıyla hareket edilirken, gerçek hayatta bu durumun geçerli olmadığını savunan bilim insanları, yapılan çalışma ile haklı çıktı. Gerçek kullanım koşullarının simüle edildiği testlerde, bataryaların ömrünün beklenenden yüzde 40 daha uzun olduğu belirlendi.

Peki, Nasıl Bir Çalışma Yapıldı?

Araştırmacılar, 4 farklı profil oluşturarak bataryaları gerçek hayattaki kullanıma uygun şekilde test etti. Ani hızlanmalar, az kullanım, şehir içi ve şehirler arası sürüşler, trafik duraklamaları, dur-kalk manevraları ve rejeneratif fren sistemi gibi faktörler profillere dahil edildi. 92 farklı lityum iyon bataryası, yaklaşık 2 yıl boyunca bu testlere tabi tutuldu.

Yapılan incelemeler sonucunda, sık ve ani hızlanma gibi koşulların batarya ömrünü kısaltmadığı, aksine uzattığı belirlendi. Ayrıca rejeneratif fren sistemi gibi özelliklerin de batarya ömrünü uzattığı tespit edildi. Uzmanlar, gerçek kullanım koşullarının dikkate alındığı testlerin, elektrikli otomobil bataryaları için daha önemli olduğunu vurguladı. Bu verilerin, gelecekte yapılacak testleri nasıl etkileyeceği merak konusu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir